Optima Talotekniikka tarjoaa asiantuntevat sähkölaitteiden kuntotutkimus- ja kuntokartoituspalvelut asuinkiinteistöille sekä toimisto- ja liikekiinteistöille. Sähkölaitteiston kunnosta huolehtiminen on tärkeää, jotta niiden käyttö olisi luotettavaa ja turvallista sekä vältetään mahdolliset huonokuntoisiin sähkölaitteisiin tai -asennuksiin liittyvät riskit.

KUNTOTUTKIMUS ON OSA TURVALLISUUTTA

Kuntotutkimus antaa perusteellista tietoa sähkölaitteiston kunnosta ja teknisestä toimivuudesta. Kaikilla sähkölaitteiston osilla on oma käyttöikänsä, joka voi tulla täyteen joko teknisen käyttöiän päättyessä tai toiminnan kokonaan loppuessa. Sähkölaitteisto on kokonaisuus, joka kattaa kaikki järjestelmän osat, kuten liittymäkaapelit, pääkeskuksen, sähkölaitteet ja pistorasiat.

Sähkölaitteiden johdot, kaapelit ja liitokset eivät kestä ikuisesti eikä niiden teknistä käyttöikää näe yleensä päällepäin, minkä vuoksi heikkenevää kuntoa ei aina huomata ajoissa. Ennakointi ja pieniin vikakohtiin puuttuminen ehkäisee suurempia vahinkoja, lisää paloturvallisuutta ja parantaa energiatehokkuutta. Kuntotutkimus on hyvä teettää kokeneella sähköalan ammattilaisella, joka ymmärtää sähköjärjestelmän osana kiinteistön kokonaistoimintaa ja käsittää hyvin myös vanhat sähköasennustavat ja -määräykset.

Sähkölaitteiden kuntotutkimus

MISTÄ SÄHKÖLAITTEIDEN KUNTOTUTKIMUKSESSA ON KYSE?

Kuntotutkimuksessa tarkastetaan laitteiston toimivuus ja turvallisuus. Kuntotutkimuksessa mitataan laitteiston toimintaa, etsitään vikakohtia sekä mahdollisia energiasyöppöjä. Esimerkiksi sähköpattereiden vaihto uusiin tai halogeeni- ja hehkulamppujen vaihtaminen ledeihin pienentää sähkölaskua ja energiankulutusta merkittävästi.

Sähkölaitteiston kuntotutkimus tehdään tavallisesti esimerkiksi uuden asunnon tai kiinteistön ostamisen, putki- tai märkätilaremontin suunnittelun tai kodin turvallisuustason noston yhteydessä. Kuntotutkimuksesta kirjoitetaan asiakkaalle raportti, josta selviää tulosten lisäksi korjausehdotukset ja korjausten hinta-arvio. Energiatehokkaampien laitteiden lisäksi myös oikein toteutetulla ohjauksella säästetään merkittävästi rahaa ja ympäristöä. Raportti voi toimia myös remonttisuunnitelman pohjana tai arviona investointikustannuksista lähivuosille.

SÄHKÖLAITTEIDEN KUNTOKARTOITUS

Sähkölaitteiden kuntokartoitus eroaa kuntotutkimuksesta siten, että kuntotutkimuksessa tehdään tarkempia mittauksia ja otetaan tarvittaessa näytteitä. Kuntotutkimus on siten perusteellisempi analyysi verrattuna kuntotarkastukseen. Kuntotarkastus soveltuu paremmin melko uusille laitteistoille mm. ylläpitotarkastuksena tutkimuksien välille. Se nojaa aistihavaintoihin sähkölaitteiden, kuten valaisimien ja pistorasioiden kunnosta.

Kuntokartoitus olisi hyvä teettää säännöllisesti kotona sekä toimi- ja tuotantotiloissa sähköasennusten ja -laitteiden toimintakunnon varmistamiseksi. Sitä voidaan käyttää myös nopeasti ja kustannustehokkaasti osana kiinteistön investointikartoitusta omistajan vaihtuessa.

Optimalta voit tilata kuntotutkimukset ja -kartoitukset, jotka voivat toimia myös osana muuta kartoitusta tai suurempaa kokonaisuutta. Sähkölaitteiston kuntotutkimuksen yhteydessä tehdään usein ilmanvaihto-, putki- tai automaatiotutkimukset, jotka voidaan toteuttaa yhdellä tarkastuskerralla. Tällöin saadaan erinomainen kuva kiinteistön tulevista LVISA-investointitarpeista tai kehitysmahdollisuuksista.

Kysyttävää palveluistamme? Ota yhteyttä ja kerromme lisää!